Effect of methyl jasmonate treatments on the bioactive compounds and physicochemical quality of 'Fuji' apples. Cien. Inv. Agr. 40(1):201-211.

Burhan Öztürk, Ebubekir Altuntas, Kenan Yildiz, Yakup Ozkan, Onur Saracoglu

Abstract


Recently, plant growth regulators have been used for various purposes in apples. Methyl jasmonate (MeJA) has significant effects on the physiology, postharvest biology, processing, and chemical composition of apples. In the present study, the effects of MeJAMeJa treatments on the physicochemical quality and bioactive compounds (total antioxidant activity, total phenolics, and total anthocyanins) of 'Fuji' apples were investigated. The following doses of MeJa were used: 0 (control); 1; 120; 2,240; and 4,480 mg L-1. The highest geometric mean diameter, fruit mass, flesh firmness and skin thickness were obtained from the 2,240 mg L-1 MeJA treatment. Fruits harvested from control trees exhibited the highest total soluble solids content (TSSC) and pH, whereas the lowest TSSC and pH values were obtained from the 4,480 mg L-1 MeJA treatment. The titratable acidity was lower in the control as compared to the other treatments. The total phenolics of the fruit flesh decreased with increasing MeJa doses. The highest total antioxidant activity for both the FRAP and TEAC of fruit flesh was obtained from the 1,120 mg L-1 MeJA dose. The total anthocyanin content was higher in the 4,480 mg L-1 MeJA treatment than in the other treatments. Hue angles for both the sun -and shade- exposed sides of the fruit skin and flesh were lower in the 4,480 mg L-1 MeJA treatment as compared to the other treatments. Apples without full color formation are sold at lower prices in markets, which results in significant economic losses for producers. MeJA may be used as an efficient treatment to promote color formation in apple species with weak coloring due to genetic and climate conditions.Recientemente, los reguladores del crecimiento de plantas se han utilizado para múltiples propósitos en las manzanas. Metil jasmonato (MeJA) afecta de manera importante la fisiología, la biología después de la cosecha, procesamiento y contenido químico de la manzana. En este estudio se investigó el efecto de los tratamientos de metilo jasmonato en calidades fitoquímicas y compuestos bioactivos (actividad antioxidante total, fenoles totales, antocianos totales) de la manzana 'Fuji'. Las dosis de metil jasmonato utilizadas fueron: 1120, 2240 y 4480 mg L-1. El mayor diámetro medio geométrico, masa del fruto, firmeza de la pulpa y el grosor de la piel se obtuvo a partir de tratamiento de MeJA 2240 mg L-1. Las frutas recolectadas de árboles del tratamiento control exhibieron el más alto contenido de sólidos solubles totales (TSSC) y el pH, mientras que la menor TSSC y pH se obtuvo del tratamiento de MeJA 4480 mg L-1. La acidez titulable fue menor en el control, en comparación con los otros tratamientos. Los fenoles totales de la pulpa del fruto disminuyeron con el aumento de dosis metil jasmonato. La mayor actividad antioxidante total, tanto de FRAP y TEAC de pulpa de la fruta se obtuvo de la dosis de MeJA 1120 mg L-1. La antocianina total fue mayor en la dosis de MeJA 4480 mg L-1, respecto a los otros tratamientos. Ángulos de tono para la piel expuesta al sol y sombra y la pulpa de la fruta, fueron menores en la dosis de MeJA 4480 mg L-1, en comparación a los otros tratamientos. Las manzanas sin formación de color se venden a precios más bajos en los mercados, y por consiguiente, importantes pérdidas económicas para los productores. MeJA puede ser utilizado como una herramienta eficaz para promover la formación de color de las especies de manzanas que por condiciones genéticas y clima, poseen un color débil.

Keywords


Apple, antioxidant, color, firmness, methyl jasmonate, phenolics, Antioxidante, color, compuestos fenólicos, firmeza, manzana, metil jasmonato.

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