Bioavailability of different methionine sources for broilers from 1 to 21 days old

Cleiton P. Sangali, Luís D. G. Bruno, Ricardo V. Nunes, Adhemar R. de Oliveira Neto, Paulo C. Pozza, Jefferson R. Henz, Franciele C. N. Giacobbo, Eveline Berwanger

Abstract


This trial aimed to evaluate the bioavailability of DL-2-hydroxy-4-(methyl) butanoic acid (DL-HMBA) and a poly-herbal ingredient (PHI) in relation to DL-methionine (DLM) on broilers. A sample of 1100 broiler chickens of the Cobb 500 strain, both male and female, were fed either a basal diet without industrial methionine supplementation or a basal diet that was supplemented with three DL-HMBA levels (0.170, 0.340, and 0.511%) or three DLM levels (0.111, 0.221, and 0.332%) in an amount equivalent to 65% of the respective DL-HMBA levels (on a product weight basis) and three levels of PHI (0.111, 0.221, and 0.332%) in amounts equivalent to the used DLM levels from 1 to 21 days of age. The simultaneous linear regression analysis (slope ratio) revealed a relative bioavailability of DL-HMBA of 39% compared to that of DLM for weight gain and 44% for feed conversion. However, the performance data from birds that were supplemented with PHI did not significantly adjust to simultaneous regression designs; therefore, it was not possible to determine the PHI bioavailability in relation to the DLM. Considering together all of the studied parameters, the relative bioavailability of DL-HMBA was 42% compared to the DLM on a product basis.

 

El objetivo de este trabajo fue evaluar la biodisponibilidad de DL-2-hidroxi-4- (metil) butanoico (DL-HMB) y de un poli ingrediente herbal (PIE) en relación con DL-metionina (DLM) en pollos de engorde. 1100 pollos Cobb 500, machos y hembras,  fueron alimentados con una dieta basal sin suplementación de metionina industrial, o una dieta suplementada con tres niveles de DL-HMB (0,170; 0,340; 0,511%), o tres niveles de DLM (0,111; 0,221; 0,332%) en una cantidad equivalente al 65% del nivel de DL-HMB o tres niveles de PIE (0,111; 0,221; 0,332%), en una cantidad equivalente a los niveles de DLM, de 1 a 21 días de edad. El análisis de regresión lineal simultánea (slope ratio) reveló biodisponibilidad relativa de 39% de DL-HMB, en comparación con el DLM para aumentar el peso y de 44% para la conversión alimenticia. Sin embargo, los datos de rendimiento de las aves suplementadas con PIE no se ajustaron significativamente a los modelos de regresión simultáneos, por consiguiente, no es posible determinar la biodisponibilidad relativa del PIE a la DLM. Consideran todos los parámetros estudiados, la biodisponibilidad relativa de DL-HMB fue del 42% en comparación con el DLM en la base del producto.

 


Keywords


Dl-2-hydroxy-4-methylthio butanoic acid, Dl-methionine, Poly-herbal ingredient, Sulfur amino acids, aminoácidos azufrados, DL-2-hidroxi-4- (metil) butanoico, Dl-metionina, Poli ingrediente herbal

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