Heat treatments and progression of chilling injury and pigmentation of tomatoes during postharvest.
Abstract
During two seasons fruit of tomato (Lycopersicon
esculentum Mill.) cv. Dominique (R593), harvested in early autumn at maturity stage turning, were
subjected to different heat treatments before storage at 2 ºC to evaluate progression of chilling injury
and pigmentation. In the first season heat treatments in air (24 h at 38 ºC, 6 h at 42 ºC h) or in water (2
min at 48 ºC, 2 min at 50 ºC and 15 min at 40 ºC) were compared with a control kept at 20 ºC before
storage. After 14 days at 2 ºC and after additional 3 days at 20 ºC, results showed significant differences
in fruit pitting but other symptoms were unaffected and, overall, the best treatment (6 h at 42 ºC) had
only a marginal effect on inhibition of chilling injury. In the second season, heat treatments in air (6, 12,
24, 48 or 96 h at 42 ºC) were compared with a control kept at 20 ºC after different periods at 2 ºC.
Degradation of chlorophyll either during or after the heat treatments was unaffected while lycopene
synthesis in relation to the control was arrested in all cases. Again, the overall effect of the heat treatments
on progression of chilling injury at 2 ºC was only marginal.
Durante dos temporadas de estudios, frutos de
tomate (Lycopersicon esculentum Mill.) cv.
Dominique (R593), cosechados a inicios de otoño
en estado de madurez pintón, fueron sometidos a
diferentes tratamientos térmicos antes de su
almacenamiento a 2 ºC para evaluar la progresión
del daño por enfriamiento y de la pigmentación.
En la primera temporada se compararon
tratamientos térmicos en aire (24 h a 38 ºC, 6 h a
42 ºC h) o en agua caliente (2 min a 48 ºC, 2 min
a 50 ºC y 15 min a 40 ºC), con un control mantenido
a 20 ºC antes del almacenamiento. Después de 14
días a 2 ºC y después de 3 días adicionales a 20
ºC, los resultados demostraron efectos significativos
en el punteado de los frutos pero no en otros
síntomas y, en general, el mejor tratamiento térmico
(6 h a 42 ºC) sólo demostró un efecto marginal en
inhibición del DPE. En la segunda temporada,
tratamientos térmicos en aire caliente (6, 12, 24,
48 ó 96 h a 42 ºC) fueron comparados con un
control mantenido a 20 ºC antes del
almacenamiento. Después de diferentes periodos
a 2 ºC, la degradación de clorofila no se vio afectada
mientras que la síntesis de licopeno en relación al
testigo disminuyó en todos los tratamientos.
Nuevamente, el efecto general de los tratamientos
térmicos en la progresión del DPE a 2 ºC fue sólo
marginal.
Keywords
Full Text:
PDFDOI: http://dx.doi.org/10.7764/rcia.v32i2.1303